رویداد طبا رویدادی است در جهت ایجاد یک کنش زیست بوم خلاقیت و نوآوریهای دانش بنیان مبتنی علوم انسانی اسلامی و دانشهای اسلامی و مهارت های حوزوی.
این رویداد قرار است فرآیند شتابدهی ایده های ثروت آفرین از نقطه آغاز تولد یک ایده تا شکوفایی در سهم بری از بازار جهانی جریانی دست یافتنی در سویه زیست بوم خلاقیت و زیست جهان نوآوری را داشته باشد.
حجت الاسلام فرهاد داوودی پور دبیر رویداد طبا و مدیر پژوهشکده فقه و علوم انسانی امام رضا(ع) در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری حوزه در خصوص این رویداد که عنوان رویداد طبا (طراحی برای اینده) را به خود اختصاص داده، توضیحاتی ارائه کرد:
هدف از برگزاری این رویداد چیست؟
در این طرح سعی شده یک مسیر نوین را در حوزه کسبوکارهای دانشبنیان مبتنی بر علوم اسلامی و انسانی و مهارتهای برآمده از دانشهای حوزوی ایجاد شود، همانگونه که مستحضرید اساس هر اتفاقی اگر بخواهد در بلندمدت جریان داشته باشد، نیازمند اثربخشی در روزمره مردم است، در سالیان دور در حوزههای علمیه سازوکارهایی وجود داشته که در روزمره مردم اثربخش بوده است.
این سازوکارها را کمی توضیح دهید؟
در گذشته اینطور بود که حتی در جانمایی ساختمان ها نیز به این موضوع توجه شده بود، مثلاً وقتی یک مسجد ساخته میشد، در اطراف آن ده تا بیست مغازه، یک حوزه علمیه و دوباره یک مسجد دیگر ساخته میشد، این باعث میشد که امتداد فعالیتها در کف جامعه و فعالیت روزمره مردم باشد، امروزه نیز باید این الگوها را بومیسازی کرد.
هدف از بومیسازی این الگوها چیست؟
هدف از بومیسازی استمرار دانشهای تولید شده در حوزه علمیه به کف جامعه و ایجاد فضای ثروتآفرینی بر اساس این دانشهاست، روزمره مردم را اگر بخواهیم خلاصه کنیم، دیگر به رفت و آمد نیست بلکه به ثروتآفرینی است، در حال حاضر باید بتوان دانش را به ایدهای تبدیل کرد که از آن ایده ثروتآفرینی شود.
چگونه میتوان محیط را برای کسب و کارهای دانشبنیان مبتنی بر علوم اسلامی مهیا کرد؟
زیستبوم کسبوکارهای دانشبنیان مبتنی بر علوم اسلامی هنوز شکل نگرفته است، این رویداد به هدف ایجاد کنشگری برای شکلگیری این زیستبوم طراحی شده بود، در این رویداد فراخوان داده شد و هر نوع ایدهای که مبتنی بر دانشهای حوزوی باشد و بتواند در قالب یک کسبوکار طراحی شود، مورد حمایت قرار میگیرد.
چه حمایتهایی در این طرح در نظر گرفته شده است؟
حمایتهای ما شامل سرمایهگذاری، سرمایهپذیری، منتورینگ و آموزش است، ایدهها ابتدا ارزیابی میشوند و در صورت پذیرش، از حمایتهای مالی و سرمایهگذاری برخوردار میشوند، همچنین افراد خلاق در رشته خودشان آموزشهای لازم را دریافت میکنند تا بتوانند ایدههایشان را به محصولات سودآور تبدیل کنند.
به نظر شما چگونه میتوان این ایده را در بین طلاب نهادینه کرد؟
در این خصوص برنامههایی در نظر گرفته شده که به پیشرویداد، دوره رویداد و پسا رویداد اشاره کرد و نیز کارگاههایی را برگزار خواهیم کرد، این کارگاهها در چهار بخش ایدهپردازی، کسبوکارآفرینی، تعامل با سرمایه پذیران و بازاریابی برگزار میشوند، هدف ما از این کارگاهها ایجاد بستر مناسب برای جریانسازی دانش و نوآوری در بین دانشآموختگان حوزه علمیه و خانوادههایشان است.
چه افرادی میتوانند در این رویدادها شرکت کنند و محورهای اصلی این رویدادها چیست؟
افراد حوزوی بدون هیچ محدودیتی و با هر ایدهای میتوانند در این رویدادها شرکت کنند، افراد غیرحوزوی نیز اگر ایدهای مبتنی بر دانشهای علوم اسلامی و مهارتهای حوزوی داشته باشند، میتوانند در این رویدادها شرکت کنند.
محورهای اصلی این رویدادها شامل گردشگری، دیپلماسی، بازاریابیهای جریان مقاومتی، فرهنگ و معنویت، شبکهسازی اجتماعی، اقتصاد رسانه، فضای مجازی، و دفاع و مقاومت بینالمللی است، ما به دنبال ایجاد کسبوکار مبتنی بر علوم اسلامی و انسانی هستیم که بتواند در این حوزهها فعالیت کند.
آیا ایدههای خاصی نیز وجود دارد که مورد حمایت قرار گیرد؟
در این طرح از ایدههایی که میتوانند بر اساس دانشهای علوم اسلامی و انسانی عمل کنند، حمایت میکنیم، به عنوان مثال، ایدههایی که میتوانند اسباببازیهایی مبتنی بر علوم اسلامی و انسانی تولید کنند یا مسابقاتی که فرهنگ حجاب را ترویج دهند، مورد حمایت قرار میگیرند.
ارزیابی ایدههای ارسالی به چه نحوی انجام می شود و در آخر چه پیامی برای شرکتکنندگان و علاقمندان دارید؟
ایدهها بر اساس برنامههای تجاری (بیزینس پلن) ارائه میشوند و ارزیابیهای لازم بر اساس سودآوری انجام میشود، این ارزیابیها شامل نیازهای سرمایه، مراحل اجرایی، بازار هدف و میزان سود مورد انتظار است.
ما امیدواریم بتوانیم با همکاری و تلاش شما، جریانسازی مناسبی در این حوزه انجام دهیم، کار ما سخت است، اما با یاری خدا و حمایتهای شما، میتوانیم موفق شویم و کسبوکارهای دانشبنیان مبتنی بر علوم اسلامی و انسانی را در جامعه گسترش دهیم.
در ضمن یادآور میشود رویداد طبا (طراحی برای اینده) به همت مرکز رشد و نوآوری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مجتمع حوزوی امام رضا(ع)، مرکز مدیریت حوزههای علمیه سراسر کشور، مرکز خدمات حوزههای علمیه و مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران برگزار خواهد شد که مهلت ثبت نام این رویداد ۳۰ دی ماه و زمان ارزیابی ۵ تا ۱۰ بهمن ماه و اختتامیه، تعیین برگزیدگان۳۰ بهمن در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام. /